Monday, September 7, 2015

Τα αντιδραστικά pt. 1

Μερικές φορές σκέφτομαι όπως οι εχθροί μου: Λέω τι θέλουν τώρα μωρέ και ακόμα φωνάζουν αυτοί οι αντιμνημονιακοί, αυτοί που επιθυμούν ρήξεις με το κατεστημένο και τέτοιες μπούρδες; 
Μιλούν τόσα χρόνια για έξοδο από το ευρώ αλλά είδατε πολλους οικονομολόγους να υπερασπίζονται αυτή την άποψη; Μιλούν ακόμα και για έξοδο από την ΕΕ, αλλά σκέφτομαι πως θα επιζήσει η Ελλαδίτσα σε έναν τόσο ανταγωνιστικό κόσμο χωρίς την υποστήριξη των συμμάχων της. Έστω και αυτών που δε μας φέρονται καλά τελευταία αλλά φταίμε εμείς πρώτοι που δε μας φέρονται καλά. Εμείς που δεν τηρούσαμε τους κανόνες της ΕΕ και της ευρωζώνης τόσα χρόνια και τώρα μας φταίνε οι δανειστές και η Γερμανία. Ειδικά με αυτή την τελευταία έχει πέσει τόση δαιμονοποίηση, ότι εφαρμόζει το 4ο ράιχ, ότι χρησιμοποιεί την ΕΕ μόνο για όφελός της και άλλα τέτοια. 
Το άλλο για τη σκληρή λιτότητα το ακούσατε; Που την είδατε τη σκληρή λιτότητα; Εγώ παντού βλέπω ανθρώπους να κινούνται, να ψωνίζουν, να καταναλώνουν. Μήπως ο Έλληνας ακόμα έχει στην άκρη λεφτά που δεν μπορείς να του τα πάρεις εύκολα; Με φοροδιαφυγή κυρίως και με μαύρη αγορά κάθε είδους. 
Μιλάνε γiα αθρωπιστική κρίση. Καλά, έχετε πάει σε χώρα με ανθρωπιστική κρίση να δείτε τι σημαίνει αυτό; Είδατε τώρα μερικούς παραπάνω στις ουρές στα συσσίτια και το βγάλατε ανθρωπιστική κρίση. Πεθάνανε μαζικά χιλιάδες άνθρωποι; Έχουν ξεσπιτωθεί όλοι οι έλληνες και δε τους βλέπουμε πουθενά; Υπάρχει τόση φτώχεια που έχουν όλοι κάνει τεράστιες κοιλιές; Αυτό είναι ανθρωπιστική κρίση;
Όσον αφορά την ανεργία όκ, είναι υψηλή, αλλά ποιος είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη ταυτόχρονα με ανεργία; Ευτυχώς που ζούμε στο ευρωπαϊκό και αν δε σας αρέσει αυτό υπάρχει το παγκόσμιο χωριό και είναι πανεύκολο πια να ταξιδέψεις και να δοκιμάσεις την τύχη σου αλλού. Οι πρόγονοί μας δηλαδή που πήγαν σε όλο τον κόσμο για να δουλέψουν διαμαρτυρήθηκαν για την ανεργία; Μήπως βαριόμαστε λίγο να ψαχτούμε, γκρινιάζουμε ή κατηγορούμε τους άλλους για την έλλειψη ευελιξίας, ρίσκου και δημιουργικότητάς μας.
Υπάρχουν θα μου πείτε και οι αριθμοί που λένε ότι η χώρα μας περνάει τη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει περάσει αναπτυγμένη χώρα τα τελαυταία 60 χρόνια. Ωραία, λένε ότι χάσαμε το 25% του ΑΕΠ, και τι έγινε; Είναι πολύ μεγάλο λέτε ε; Αν σας κόψουν εσάς το 25% του εισοδήματός σας, που είναι υψηλό επειδή είστε πλούσιος (αυτό κατ'αναλογία της αναπτυγμένης χώρας), αυτό σημαίνει ότι θα γίνετε πάμπτωχος; Του ύψους και του βάθους είστε. Λέτε, πολλά χρόνια ύφεσης, δεν έχει ξαναγίνει αυτό, δεν αντέχει η οικονομία και τέτοια. Και σας ρωτάω, που το ξέρετε ότι δε θα βγει η οικονομία από τον φαύλο κύκλο και δε θα γιατρευτεί; Γιατί η χρόνια αρρώστεια του χρέους οφείλεται στην μη έγκαιρη αντιμετώπιση εκείνων των συμπτωμάτων που το δημιούργησαν σε πρώτη φάση. Που δεν είναι άλλα απο τον κρατισμό, τη διαφθορά και την κοπραδόρικη στάση όσων δεν θέλουν να δουλέψουν.
Θέλετε τώρα να αλλάξετε για άλλη μια φορά τον κόσμο, τον νεο-φιλελεύθερο όπως τον λέτε τώρα, παλαιότερα λέγατε τον καπιταλισμό, να δούμε τι θα λέτε στο μέλλον. Ο κόσμος όμως κινείται με τους δικούς του νόμους στους οποίους πρέπει να συμβαδίσετε και να κάνετε να λειτουργήσουν υπέρ σας; Τι, μιλάτε για πόλεμο, ανταγωνισμό, και απανθρωπισμό; Όταν εσείς είσαστε έτοιμοι να φέρετε την κοινωνία σε εμφύλιο και σύγκρουση για να ικανοποιήσετε τις ιδεοληψίες σας.
Οι οποίες απορρέουν από μια διαστρεβλωμένη ερμηνεία του νεωτερισμού και της προόδου που αφήνει το άτομο στην άκρη έρμαιο των κοινωνικών αλλαγών και όχι υποκινητή τους. 
Έτσι στην εποχή του διαδικτύου, της πληροφορικής και της επικοινωνίας, της διαδικτυακότητας των πάντων, εσείς στέκεστε άκαμπτοι, στατικοί και υποκρίνεστε ότι δε σας επηρεάζουν οι μεγάλες αλλαγές γύρω σας. Πολλοί τις μισείτε κιόλας γιατί κόβουν εργατικά χέρια ή εμβαθύνουν την παγκοσμιοποίηση και αυτό είναι κακό. 
Λέτε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να είναι ζούγκλα και αμέσως προσπαθείτε να τον αναμορφώσετε ώστε να μην είναι τέτοια. Όμως στην πράξη βλέπετε ότι αυτός παραμένει ζούγκλα και εσείς τι κάνετε, προσπαθείτε να εξανθρωπίσετε τα θηρία, να τα ωραιοποιήσετε, με εσάς πρώτους, ώστε να είσαστε υπεράνω των ρεαλιστών που κοιτάζουν να επιζήσουν ακολουθώντας το συμφέρον τους. Που πολλές φορές αν όχι πάντα οδηγεί σε ρυθμίσεις που προστατεύει τα συμφέροντα όλων. 'Ετσι αν δεν κάνω λάθος προκύπτει και ο νόμος. Αλλά εσείς ανακαλύπτετε μια ταξικότητα, όπως την αποκαλείται στο νόμο και προσπαθείτε να τον κάνετε πιο "δίκαιο", να του αφαιρέσετε δηλαδή το ταξικό υποστήλωμα. Και συσκοτίζετε τα πράγματα μπερδεύοντας τους ανθρώπους και κάνοντάς τους να προσδοκούν ότι το κράτος θα τους κάνει καλά, αυτό θα τους βρει εργασία, αυτό ευθύνεται για τη φτώχεια μαζί με τα επιχειρηματικά συμφέροντα βεβαιώς βεβαίως. Συγγνώμη αλλά έτσι εξευτελίζεται η ατομικότητα του κάθε ανθρώπου και κανείς δεν ευθύνεται για τις δικές του πράξεις και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Δηλαδή ο φτωχός και ο άνεργος ρε παιδιά δεν ευθύνεται καθόλου για την κατάστασή του; 

Όπως ακριβώς ισχύει και για το κράτος μας και για όλα τα κράτη του πλανήτη. Δεν ευθύνονται τα ίδια, πλούσια και φτωχά, αναπτυγμένα και υπανάπτυκτα για την κατάστασή τους; Όλο οι άλλοι φταίνε; 

No comments: