Sunday, September 30, 2007

What happens in Burma?

Here is a link for the recent demonstrations and killings in Burma. We had a jounta here and we know how it feels to be terrified by the governments.
http://observer.guardian.co.uk/world/story/0,,2180173,00.html

Wednesday, September 26, 2007

Πάμε γι' άλλα

Εδώ το μαγαζί έχει 35 επαγγελματίες που έχουν φτιάξει μια φήμη εδώ και χρόνια. Να κάτσεις εδώ να μάθεις…δε σου υπόσχομαι τίποτα, μάλλον θα στο πω καθαρά, πολύ δύσκολα θα σε πάρω, θέλει πάθος, ταλέντο και όρεξη για ψάξιμο. Θέλει και να την έχεις τη δουλειά, να την ξέρεις. Εδώ να κάτσεις για 1,2,5 μήνες δεν σου εγγυώμαι ότι θα σε πάρω κι αν σε πάρω μόνο part time, μιας και το budget του μαγαζιού δε σηκώνει πολλά έξοδα.

Κοίτα όμως και τους άλλους εδώ. Ο δίπλα μου είναι 20 χρόνια στο κουρμπέτι, ξέρει κόσμο, αυτή την στιγμή μιλάει από Φούρα μέχρι Ρέππα και όχι ψαρωτικά αλλά ψημένα, μέσα στα πράγματα. Για να φτάσεις τόσο ψηλά θέλει χρόνο πολύ. Και ταλέντο να έχεις δε φτάνει. Εδώ το να σαι ανασφάλιστος είναι φυσιολογικό γιατί δε με συμφέρει να σαι εδώ και ξαφνικά να μου φύγεις και να με παρατήσεις. Πρώτα χτίζεις το όνομά σου και μετά μπαίνει η φοτό σου στο φύλλο και όλοι σε ξέρουν. Τότε είσαι πια στέλεχος, τότε έχεις και 2 χιλιάρικα το μήνα. Αλλά για να φτάσεις εκεί θέλει πολλά που εσύ στην ηλικία σου και με τις σπουδές σου δε βλέπω να τα αντέχεις.

Φαντάσου τώρα, να βγεις στους δρόμους για 2-3 χρόνια και το μόνο που θα έχεις στο τέλος είναι ο βασικός και με άλλα στο μυαλό σου δηλαδή πως θα ανέβεις ιεραρχικά όταν είναι άλλοι πιο παλιοί από σένα. Είσαι λίγος σου λέω, μην ψάχνεις εκεί που δε θα βρεις αυτό που θέλεις γιατί τη γάμησες. Έφτασες σε μια ηλικία που είναι η ώρα να μπεις στην παραγωγή, είσαι έτοιμος, εδώ ούτε μισθό δε σου υπόσχομαι. Πήγαινε αλλού.

Το κειμενό σου έχει πολλά προβλήματα. Δεν είναι δημοσιογραφικό, δεν κάνεις ανάλυση, δε μιλάς στον αναγνώστη, είναι έτοιμες πληροφορίες που τις βρίσκω αυτή την στιγμή όπου θελήσω. Ναι, η τιμή του πετρελείου οφείλεται σε διεθνείς κερδοσκοπικές τάσεις και στα καρτέλ των εταιριών. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που δεν το ξέρουμε. Δεν έκανες τις σωστές ερωτήσεις για να πάρεις τις απαντήσεις που θα σε οδηγήσουν σωστά. Για την ακρίβεια, το κείμενο είναι το τελευταίο που κοιτάζουμε.

Monday, September 24, 2007

New Programme


This is the art design for our new radio station programme at MUTHOS FM 90,6. Amalia designed it and it is dark and lushy at the same time. For all of you that want to listen from the internet click http://www.mythosfm.gr/. The expected hours is 9 - 11 on Friday night (greek time).

Sunday, September 23, 2007

Πανελλήνιο Σοκ (ΠΑΣΟΚ)

Post στο blog του Μίμη Ανδρουλάκη apo ton υποφαινόμενο

Δυστυχώς ή ευτυχώς, το αριστερό dna του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται υπο μετάλλαξη εδώ και χρόνια, αν ποτέ υπήρξε βασικό συστατικό του κομματικού οργανισμού. Τώρα αναζητά την ταυτότητά του ξανά εκεί που "ξεκίνησε". Μα δε τη βλέπει μιας και είχε υπερεπενδύσει στην πατέντα που υπο ιστορικές συνθήκες βίας απόλέσθη απο το ΚΚΕ. Τώρα πια μετράει τα χαμένα χαρτιά του στο χρηματιστήριο των πολιτικών ιδεών. Η νέα του μετοχή προς διαπραγμάτευση λέγεται Ευάγγελος Βενιζέλος. Κάποιοι χρηματιστηριακοί κύκλοι (βλέπε δημοσκόποι) τον θεωρούν φαβορί για τη νέα ηγεσία. Είναι όμως άγνωστο πόσο αυτοί εξυπηρετούν τα συμφέροντα του οργανισμού/κόμματος ή άλλα γραφεία κερδοσκόπων (εξωκομματικά όπως τα λένε)του πολιτικού μανατζμεντ ( ή λαϊκής βούλησης). Ηθικό δίδαγμα: η αριστερά δεν είναι μετοχή και η λαϊκη βούληση δεν είναι κίνηση κεφαλαίων. Το ξέρεις καλά αυτό. Τι κάθεσαι και ασχολείσαι με αυτούς? Αν πονάς, σου συμπαραστέκομαι. Η πορεία εξουσίας που διάλεξες όμως απαιτεί δύναμη. Προσοχή λοιπόν στις επικίνδυνες κερδοσκοπικές κινήσεις της πολιτικής αγοράς που σκοπό έχουν όχι να επαναφέρουν τα κάθε είδους κομματίκά μονοπώλια (δεν υπάρχει η δεσπόζουσα θέση στην αγορά) αλλά να καρπωθούν βραχυπρόθεσμα κέρδη (επικοινωνιακά, θεσμικά). Ο δρόμος προς την αρμονική μακροπρόθεσμη λειτουργεία του ΠΑΣΟΚ μοιάζει δύσκολος

Monday, September 17, 2007

Να ξεφύγω λίγο..

Σπούδασα πολιτικές ςπιστήμες, διαβάζω εφημερίδες, γράφω και για πολιτική, ήμουν και στα exit poll για το 100ρικο, είδα και τηλεόραση. Και στο τέλος μένω μαλάκας.... Άντε, πίσω γρήγορα στο Σοπενάουερ.
Φτιάχνω κόμμα, δεν ξέρω όνομα ακόμα αλλά το πρόγραμμα με 3λεπτη προγραμματική προευοιμασία είναι το εξής:
1. Γκρέμισμα των περισσοτέρων κτιρίων στις πόλεις
2. Ομαδική ψυχοθεραπεία για όλους
3. Χρηματοδότηση της μή σοβαρής επιστήμης στα πανεπιστήμια και μαθήματα αναρχικής συμπεριφοράς στα σχολεία
4. Μονοπωλιο του κράτους στην κατασκευή ποδηλάτων
5. Anger management μέσω κατάριψης τηλεοράσεων απο τα ψηλά κτήρια (πριν την κατεδάφιση)
6. Ανάληψη εξουσιών απο αντιπροσώπους μεταναστών και επίσημη πολιτική γλώσσα η εκάστοτε κυβερνούσα
7. Ίδρυση Υπουργείου θεατρικής απεικόνισης της ιστορίας και θεατρικές εγκαταστάσεις στον ελεύθερο αστικό χώρο.
8. Κύρηξη των αγροτικών εκτάσεων σε αυτόνομα κρατίδια με αυξημένες εξουσίες
9. Υποχρεωτικός εκκλησιασμός μέχρι αηδίας
10. Επιχειρηματικά Κίνητρα για προώθηση του θεσμού της ελληνικής οικογένεις και ανάδειξής του σε international brand
11. Εισαγωγή καινοτομιών στην υλοτομία για άμεση παραγωγή χαρτονομισμάτων

Είστε ευπρόσκλητοι να συνεισφέρετε στη νέα αυτή προσπάθεια επαναφοράς της φαντασίας στην εξουσία!

Monday, September 10, 2007

Η Άλλη Πολιτική Οικονομία

Διαβάζω στις εφημερίδες τις οικονομικές αναλύσεις περί ζημιών, αποκατάστασης και ανάπτυξης των καμένων τόπων. Στο μυαλό μου περιεργάζομαι τον ρομαντικό χαρακτήρα των απολεσθέντων αγαθών και την σχέση του με την διακυρηχθείσα ηθική της πολιτικής οικονομίας των ημερών.

Οι ζημιές του ολοκαυτώματος δεν έχουν μόνο οικονομική αλλά και πολιτισμική αξία η οποία όμως δεν είναι μετρήσιμη. Στις περιπτώσεις που η πρωτογενής οικονομική δραστηριότητα στις καμένες περιοχές δεν αντιστοιχούσε μονάχα και πρωτίστως στον ευρύτερο οικογενειακό πλούτο, η αξία των παραγωγικών συντελεστών δε θα αποζημιώσει τους πληγέντες ολοκληρωτικά. Υπάρχει και η συναισθηματική αξία που δύσκολα μετριέται.

Σκεφτείτε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που διατηρούσε ελαιόδεντρα και ζώα και μέσω αυτού του κεφαλαίου εκπλήρωνε τις καθημερινές του ανάγκες σε διατροφή. Σκεφτείτε επίσης ότι οι ανάγκες του σε χρήμα καλύπτονται από την πιθανή σύνταξη που παίρνουν τα μέλη του και ότι κάηκαν τα χωράφια του μα όχι και το σπίτι του. Σκεφτείτε επίσης ότι αυτό το ζευγάρι έχει παιδιά ενήλικα που δουλεύουν σε μια μεγάλη πόλη και ζουν από τα χρηματικά τους εισοδήματα, ένα μέρος των οποίων πηγαίνουν στους γονείς στο χωριό. Τέλος σκεφτείτε ότι τα παιδιά ενδιαφέρονται έντονα να έχουν αγνά αγροτικά προϊόντα στο τραπέζι τους, συνεπώς βοηθάνε τους γονείς στην αγροτική παραγωγή (είτε μισθώνοντας εργάτες είτε δουλεύοντας και τα ίδια στην συγκομιδή) με αντάλλαγμα ένα μέρος αυτής. Η οικογένεια αυτή δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Ούτε τώρα θα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Ωστόσο τα λαχανικά, τα φρούτα και τα αγνά κρέατα του χωριού δε θα μπουν στο τραπέζι τους ξανά. Δε θα είναι το δικό τους προϊόν, αυτό της περιουσίας και του προσωπικού τους μόχθου που θα καταναλώνουν από δω και πέρα. Το πολιτισμικό αυτό αγαθό/προϊόν και η αξία του συνίσταται στη νοητή γραμμή σύνδεσης μεταξύ πόλης και χωριού, με όλα τα πραγματικά και συμβολικά χαρακτηριστικά της, που υπάρχει και καλλιεργείται στις ψυχές αυτών των ανθρώπων. Είναι μια σύμπλευση που δημιουργεί ηθικό ένστικτο, ψυχική ηρεμία, φαντασιακή αναπόληση και ευτυχία. Αυτά εκλείπουν μετά την καταστροφή. Πως όμως αποτιμάται η οικονομική τους αξία? Κανείς οικονομολόγος δεν έχει απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Τα προηγούμενο παράδειγμα μπορεί να μην απαντάται στην πραγματικότητα με αυτόν ακριβώς τον τρόπο αλλά παραλλαγές αυτού συναντώνται σε κάθε οικογένεια που επλήγη.

Μπορεί οι μέρες με τις εικόνες και τα λόγια που τις συνοδεύουν να κυριαρχούνται από προεκλογικές μεγαλοστομίες, δημοσιογραφικές κριτικές και τεχνοκρατικές θεωρίες περί ανάπτυξης που εμπίπτουν στην έλλογη απόδοση της πραγματικότητας, υπάρχει όμως και η άλογη, η συναισθηματική πραγματικότητα που θα διαρκέσει για πολύ καιρό στις ψυχές των πληγέντων και όχι μόνο.