Sunday, September 23, 2007

Πανελλήνιο Σοκ (ΠΑΣΟΚ)

Post στο blog του Μίμη Ανδρουλάκη apo ton υποφαινόμενο

Δυστυχώς ή ευτυχώς, το αριστερό dna του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται υπο μετάλλαξη εδώ και χρόνια, αν ποτέ υπήρξε βασικό συστατικό του κομματικού οργανισμού. Τώρα αναζητά την ταυτότητά του ξανά εκεί που "ξεκίνησε". Μα δε τη βλέπει μιας και είχε υπερεπενδύσει στην πατέντα που υπο ιστορικές συνθήκες βίας απόλέσθη απο το ΚΚΕ. Τώρα πια μετράει τα χαμένα χαρτιά του στο χρηματιστήριο των πολιτικών ιδεών. Η νέα του μετοχή προς διαπραγμάτευση λέγεται Ευάγγελος Βενιζέλος. Κάποιοι χρηματιστηριακοί κύκλοι (βλέπε δημοσκόποι) τον θεωρούν φαβορί για τη νέα ηγεσία. Είναι όμως άγνωστο πόσο αυτοί εξυπηρετούν τα συμφέροντα του οργανισμού/κόμματος ή άλλα γραφεία κερδοσκόπων (εξωκομματικά όπως τα λένε)του πολιτικού μανατζμεντ ( ή λαϊκής βούλησης). Ηθικό δίδαγμα: η αριστερά δεν είναι μετοχή και η λαϊκη βούληση δεν είναι κίνηση κεφαλαίων. Το ξέρεις καλά αυτό. Τι κάθεσαι και ασχολείσαι με αυτούς? Αν πονάς, σου συμπαραστέκομαι. Η πορεία εξουσίας που διάλεξες όμως απαιτεί δύναμη. Προσοχή λοιπόν στις επικίνδυνες κερδοσκοπικές κινήσεις της πολιτικής αγοράς που σκοπό έχουν όχι να επαναφέρουν τα κάθε είδους κομματίκά μονοπώλια (δεν υπάρχει η δεσπόζουσα θέση στην αγορά) αλλά να καρπωθούν βραχυπρόθεσμα κέρδη (επικοινωνιακά, θεσμικά). Ο δρόμος προς την αρμονική μακροπρόθεσμη λειτουργεία του ΠΑΣΟΚ μοιάζει δύσκολος

6 comments:

aphrodite's child said...

Η αδερφή σου πάλι, έχει πάθει τρέλα με τη νέα μετοχή που ακούει στο όνομα Ευάγγελος Βενιζέλος. Μάταιο ή όχι, τον θαυμάζω τον τύπο.Η γνώμη μου είναι ότι έχουμε συνηθίσει στα λίγα σε τούτο τον τόπο και κομπλάρουμε μπροστά σε ένα τέτοιο μυαλό. Ο Τσάτσος λεέι καιρό τώρα ότι"Θα ΄ναι ευτύχημα για τη χώρα να κυβερνηθεί από το Βαγγέλη Βενιζέλο" και τον πιστεύω. Ολοκληρωτικά.

Το Βενιζέλο,Βασίλη, δεν τον θεωρούν τώρα φαβορί οι δημοσκόποι. Η επιλογή του Βενιζέλου, υπήρχε στο μυαλό πολλών ψηφοφόρων χρόνια τώρα. Για να μην πω ότι κυκλοφορούσε στο στόμα όλων μας τις παραμονές των εκλογών.Απλά μετά την πανωλεθρία, ήταν επόμενο να γιγαντωθεί. Δεν το επέβαλαν οι δημοσκόποι όμως. Ο λαός το επέβαλε.

Τα χρηματοοικονομικά εγώ Bill, δεν τα καταλαβαίνω. Αλλά έχω την αίσθηση ότι στην παγκοσμιοποιημένη και καπιταλιστική αγορά που ζούμε, θα ήταν ουτοπικό και βλακώδες να γυρίσουμε την πλάτη μας στα παραπάνω και να προσποιούμαστε ότι θέλουμε άλλες συνθήκες οικονομίας.

Το παν εδώ είναι να εξυγιανθεί ο δημόσιος βίος, να υπάρχει ανθρώπινο κοινωνικό κράτος,ίσες ευκαιρίες και εργασία για όλους,σωστή εκπαίδευση, οικολογική μέριμνα, σε μια ανεκτική και δίκαιη κοινωνία πολιτών. Έτσι εγώ αντιλαμβάνομαι τις απαιτήσεις του σήμερα.Αριστερά; Κεντροαριστερά;Δεξιά; Πες το όπως θες. Εγώ το λέω Δημοκρατία.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει το δρόμο του. Πρέπει για το καλό του τόπου. Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα διαρκούς αμφισβήτησης και διαμαρτυρίας που παραπονείται συνεχώς για το διαιτητή. Το ΠΑΣΟΚ, όπως λεέι και ο Ανδρουλάκης, κάνει πρωταθλητισμό Και στο κύπελλο πρωταθλητριών, κατά τη δική μου άποψη, θα το οδηγήσει μόνο ο Big Ben.

Φιλάκια πολλά πολλά

aphrodite's child said...

Γαμάτο το Πανελλήνιο Σοκ. ΠΑΣΟΚ.
Πολύ καλό!!!!

VKP said...

basO Ψαριανός το πε. Ο τσατσος είναι και αυτός συνταγματολόγος, πιο αστός δηλαδή δε γίνεται. Τα χρηματοοικονομικά ούτε εγώ τα καταλαβαίνω αλλά ο Βεν/λος να εκπροσωπεί την αριστερά είναι οξύμωρον και μόνο με όρους πολιτικής οικονομίας μπορώ να σκιαγραφήσω τι γίνεται στο κόμμα/μαγαζί ΠΑΣΟΚ. Όσο για τις ιδεαλιστικές σου προσδοκίες (που κι εγώ τις ασπάζομαι) , αυτές δεν έχουν σχέση με την κρίση ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Και για να με λίγο διδακτικός: Μην ξεχνάς τι σημαίνει δεξιά, αλλά μάθε και τι σημαίνει αριστερά. Αυτό δεν μας το μαθε το ΠΑΣΟΚ. Εγώ προτιμώ την Άννα.

aphrodite's child said...

Το πε και ο Ψαριανός;
Εγώ το διάβασα στην καταχώρηση του Ανδρουλάκη της Δευτέρας 17/9.

Πάντως, bill και εμείς αστοί είμαστε. Πιο αστοί δε γίνεται..

Unknown said...

Brothers and sisters geia sas.

Poly kala ta sxolia tou Vasili o opoios exei arxisei kai "ksetrivei" pleon sto pws grafei.
Proswpika thewrw ton Venizelo alazona an kai idiofyh. Pisteuw oti stereitai ths euaisthisias kai tou pio anthrwpinou profile pou prepei na xarakthrizei enan hgeth. O Papandreou (pathr) as poume htan eksairetika eufuhs alla apo thn allh se ekane na niwtheis aneta kai oikeia mazi tou.Htan o Antreas...oxi o Papandreou. Den pisteuw oti o Venizelos mporei eukola na ginei o Vangelis.
Me ksenise idiaitera h symperifora tou thn Kyriakh to vrady twn eklogwn.

VKP said...

κι εμένα, αλλά οτι είναι να γίνει θα γίνει. Το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα καζάνι που έβραζε και ξεχείλισε. Αν θέλεις τούτο έγινε με μελοδραματικό τρόπο λόγω και του ηθικού χαρακτήρα που κουβαλά στις πλάτες του, δεν έγινε δηλαδή με εύσχημο τρόπο, με επικοινωνιακά καλύμματα, ας το αναγνωρίσουμε αυτό.